فهرست مطالب

شعر پژوهی (بوستان ادب) - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 26، زمستان 1394)

فصلنامه شعر پژوهی (بوستان ادب)
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 26، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/12
  • تعداد عناوین: 9
|
  • نصرالله امامی، منوچهر تشکری، محمدرضا صالحی مازندرانی، آسیه کشاورز مویدی صفحات 1-20
    جوزف کمپبل با توجه به شباهت های ساختاری اسطوره ها و قصه های کهن، الگویی واحد برای تمامی داستان ها ترسیم کرد. او در برایند نظریات خویش از نظریه کهن الگوی یونگ بهره جست و به تبیین الگوی پیشنهادی خود با عنوان «سفر قهرمان» پرداخت. این الگو، اگرچه به لحاظ تفاوت فرهنگ ها و زمان ها دچار تغییر و تحول می شود اما اساس و بنیاد آن همواره ثابت است و شامل مراحلی همچون: دعوت به سفر، گذر از آستانه، آزمون، پاداش و بازگشت است. منظومه مانلی نیما، به لحاظ پرداخت به لایه های ژرف اندیشه و روان انسان و با بهره گیری از نمادها، نمونه ای کامل از مراحل اسطوره ای سفر قهرمان را به تصویر می کشد. در این منظومه، مراحل الگوی سفر قهرمان جوزف کمپبل بی هیچ کم و کاستی اجرا می شود. مانلی، قهرمان این منظومه، در سیر و سلوک عرفانی و اجتماعی خود، ضمن پشت سر گذاشتن موانع و آزمون ها، با عشق همراه می شود و به شناختی تازه از جهان دست می یابد. نیما در آفرینش شخصیت مانلی، تجربه های زندگی شخصی خود را مد نظر داشته است؛ در واقع مشکلات و درگیری های ذهنی مانلی، همان دغدغه ها و مسائل روزمره زندگی خود شاعر است.
    کلیدواژگان: سفر قهرمان، کمپبل، منظومه مانلی، نیما
  • سیدمحسن حسینی، معصومه فرج پور صفحات 21-48
    برش های درون مصراعی یکی از تجلیات کمتر شناخته شده ی موسیقی شعر است که در صورت استفاده بجا از طریق ایجاد وقفه ها و درنگ های موسیقایی در لابه لای مصراع های شعری علاوه بر برجسته سازی زبان و نیز دیداری کردن شعر، طنین و آهنگ موسیقایی آن را نیز افزایش می دهد.شفیعی کدکنی به خصوص در آخرین دفترهای شعری اش از این شیوه به شکل گسترده ای استفاده کرده است.در این پژوهش که باهدف بررسی برش های درون مصراعی در شعر شفیعی کدکنی صورت گرفت مشخص شد در مجموعه «هزاره ی دوم آهوی کوهی» درمجموع 390 بار از برش های درون مصراعی استفاده شده است. البته پراکندگی این مقوله در دفترهای مختلف شعری یکسان نیست. از این میان« در ستایش کبوترها» 96 مورد(61/24%) بیشترین رقم را به خود اختصاص داده است و دفترهای «مرثیه های سرو کاشمر» با 85مورد (79/21%)«غزل برای گل آفتابگردان» با 82 مورد( 02/ 21%) «ستاره ی دنباله دار »با66 مورد ( 93/16%) و خطی ز دل تنگی با 61 مورد( 64/15%) پس ازآن قرار می گیرند.طی این بررسی همچنین مشخص شد که برش های درون مصراعی در شعر شفیعی عمد تا با سه هدف ، تشدید طنین و ضرباهنگ موسیقیایی شعر، دیداری کردن شعر ونیز برجسته سازی سازه های نحوی صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: موسیقی شعر، شفیعی کدکنی، برش های درون مصراعی، هزاره دوم آهوی کوهی
  • سیدمهدی زرقانی، مصطفی غریب، محمد جواد مهدوی صفحات 49-76
    چنان که از عنوان برمی آید، مساله ی اصلی مقاله تعیین نقش سنائی در تاریخ تحول قصیده ی فارسی است؛ نقشی که به همان اندازه ی «تحول در غزل فارسی» مهم است. با وجود تحقیقات پراکنده ای که در پیشینه ی تحقیق بدان ها پرداخته ایم، هنوز جای تحقیقی که این بعد شخصیت شاعری سنائی را آشکار کند، خالی بود. بدین منظور قصاید او را در دو سطح ساختار صوری (ناظر بر فرم) و نظم گفتمانی (معطوف به محتوا) بررسی کردیم و در مقایسه با سنت قصیده پردازی پیش از وی نشان دادیم که او و ناصر خسرو به عنوان نقطه های عطف تحول قصیده فارسی هستند؛ به طوری که می توان تاریخ قصیده ی فارسی را به دو دوره ی پیش و پس از این دو شاعر تقسیم کرد. در بررسی ساختار صوری قصاید وی، به سه گونه قصیده دست یافتیم: تابع سنت قصیده پردازی، بینابین و جدید. همین گروه بندی را در بررسی گفتمانی قصاید نیز اساس قرار دادیم. نتیجه ی بررسی ها نشان داد که در قصاید گروه اول، چه از جهت ساختار صوری و چه محتوایی سنائی در چهار چوب «سنت» حرکت کرده است؛ در قصاید گروه دوم، حرکت او به طرف خروج از سنت (در سطح فرم و محتوا) مشاهده می شود اما چنان و چندان نیست که از مرزهای سنت خارج شده باشد و سر انجام در قصاید گروه سوم، چه به لحاظ ساختار صوری و چه محتوایی با طرحی کاملا نو مواجه می شویم که پیش از وی (به استثنای ناصر خسرو) یا اصلا وجود ندارد و یا قابل توجه نیست. بدین ترتیب باید سنائی را یک نقطه ی عطف در تاریخ تحول قصیده به شمار آورد.
    کلیدواژگان: قصیده، عرفان، سنائی، شعر، تاریخ ادبی
  • بهرام شعبانی صفحات 77-96
    تصحیح نسخه های خطی، از کارهای ارزشمند علمی، در یک قرن اخیر است که زمینه ی احیای بسیاری از آثار منظوم و منثور گذشته را فراهم کرده است. این کار، باعث شده تا متون علمی، ادبی، تاریخی و دینی بسیاری، در دسترس علاقه مندان به تاریخ، ادبیات و فرهنگ ایران قرار گیرد. تاریخ ذو القرنین، اثر خاوری شیرازی، یکی از این متون تاریخی و از منابع دست اول دوره ی فتحعلی شاه قاجار است که مولف در آن، بسیاری از وقایع تاریخی و اجتماعی آن دوره را به رشته ی تحریر در آورده است. این کتاب، در دو جلد با مقدمه و تصحیح ناصر افشار فر، به چاپ رسیده و در آن نزدیک به دو هزار بیت از خاوری، در موضوعات مختلف آمده، که به آن اهمیت خاصی بخشیده است.
    در این مقاله، ابتدا اشکالات مقدمه ی مصحح و حواشی متن را بررسی می کنیم و سپس به نقد تصحیح اشعار دو هزار بیتی کتاب، به لحاظ محتوا، خوانش متن، فنون تصحیح و نگارش، می پردازیم.
    کلیدواژگان: تاریخ ذوالقرنین، تصحیح، محتوا، خوانش متن، نگارش
  • مهیار علوی مقدم، علی صادقی منش صفحات 97-116
    این جستار ، بر بنیاد دیدگاه های فروید به طرح دیدگاهی ادبی روانکاوانه می پردازد؛ اساس این دیدگاه، بر یافتن پاسخ این پرسش استوار است که آیا می توان به وسیله ی نقد روانکاوانه ی داستان سیاوش، پیوندی در میانه ی رخدادهای این داستان با تغییر احکام فرامنی قوم ایرانی، یافت؟ با چنین رویکردی است که یک دیدگاهی نوین ادبی روان کاوانه، هم راستا با پرسش فوق مطرح می گردد: سیاوش، قربانی گذار فرامن قوم ایرانی از احکام غریزه محور شاه است؛ دیدگاهی که نگارندگان، از نقد روانکاوانه ی داستان سیاوش، به سان ابزاری برای اثبات آن بهره می برند. بر اساس این دیدگاه، رویدادهای زندگی و مرگ سیاوش، بخشی از باورهایی را که در ذهن و فرامن مردم نهادینه شده بود به چالش کشیده است؛ مهم ترین این باورهای نهادینه شده در فرامن ایرانیان، آن بود که حکم شاهی همواره هم راستای احکام فرامنی است و البته این بدان سبب بود که احکام فرامنی در آن زمان، بیش از هر چیز تحت تاثیر و حتی ساخته ی احکام شاهی بود. در داستان سیاوش شاهد چالش هایی هستیم که فرامن ایرانیان را درگیر خود می کند و شرایط را برای عبور از فرامن شاه ساخته ی قوم ایرانی به فرامنی فراشاهانه مهیا می سازد. امری که فرهنگ ایرانی را از عصر خداشاهی به عصر نوینی وارد می کند و سبب می گردد که ایرانیان یک گام از پذیرش خودکامگی حکومت ها فاصله گیرند.
    کلیدواژگان: داستان سیاوش، شاهنامه، فروید، فرامن قوم ایرانی، فرامن فراشاهانه، نقد روانکاوانه
  • احمد گلی، فرهاد محمدی صفحات 117-140
    در شعر حافظ یکی از برجسته ترین رابطه هایی که دو جمله یا دو مصراع یک بیت را از نظر معنایی به هم پیوند می-دهد، رابطه تعلیلی استنتاجی است. این نوع رابطه، الگوی ساخت بسیاری از ابیات شعر اوست. به طوری که از نظر ساخت جمله های بیت، مشخصه سبک شخصی او محسوب می شود. در این الگوی ساختی که گاه از دو جمله مستقل تشکیل شده و گاهی از یک جمله مرکب، یکی از جملات از نظر معنایی برای جمله دیگر، جمله نتیجه، حکم علت را دارد.
    در این نوشتار سعی بر این است تا نشان داده شود که در این الگو هر یک از جملات تعلیل و استنتاج به چه صورت هایی (امری، خبری، استفهامی و...) آمده اند و ترتیب آنها از نظر تقدم و تاخر به چه صورتی است و تغییراتی که با جابجایی جملات این ساخت به وجود می آید، چگونه است.
    در این نوشتار سعی بر این است تا نشان داده شود که در این الگو هر یک از جملات تعلیل و استنتاج به چه صورت هایی (امری، خبری، استفهامی و...) آمده اند و ترتیب آنها از نظر تقدم و تاخر به چه صورتی است و تغییراتی که با جابجایی جملات این ساخت به وجود می آید، چگونه است.
    کلیدواژگان: تعلیل، جمله، حافظ، ساختار، شعر، نتیجه
  • بهروز مهری صفحات 141-166
    روانکاوی فروید و به تبع آن نقد روانکاوی به دلیل وجود پاره ای از مشکلات اساسی و عمده از جمله فروکاست شدید و فردی شده این نظریه، مورد انتقاد بسیاری از روانشناسان و منتقدان قرار گرفت. فیلسوف و روانکاو پساساختارگرای فرانسوی، ژاک لاکان، با اصلاح این تناقض ها، رهیافت نوینی را نسبت به این یافته ی فروید، پیش روی همگان قرار داد و روانکاوی را از تنگنای محدود فردی به گستره اجتماع و نظم حاکم بر آن ارتقاء ببخشد. این جستار برآن است تا ضمن بیان نقش عمده پدر/قانون(و نه مادر) در هویت یابی سوژه، از گذرگاه این اندیشه ها، خوانشی متفاوت از متن باز و قابل تاویل غم نامه ی رستم و اسفندیار را به خوانندگان عرضه بدارد و به واسطه ی آن، تناقضات درونی و متوهم وار این پدر قانون گذار (که در این داستان گشتاسب نمود آن است) را درباره ی حس ربوده شدن لذتش، و انتقال این حس به سوژه/اسفندیار آشکار نماید تا در نهایت زوایای پنهان و علل اصلی به وجود آمدن این غم نامه را از دیدگاهی نو بررسی کند.
    کلیدواژگان: نقد، لاکان، رستم، گشتاسب، اسفندیار
  • سید فضل الله میرقادری، احسان زیورعالم صفحات 167-182
    اقتباس دراماتیک از متون کهن فارسی از دغدغه های درام-نویسان بوده است. منطق الطیر عطار از جمله منابع ادبی مورد علاقه نمایشنامه نویسان ایرانی است. ضعف مشترک چنین اقتباس هایی فقدان شخصیت پردازی و کنش دراماتیک است. این ضعف به دلیل عدم انطباق متون کهن ایرانی با اسلوب های داستان گویی غربی است.
    نظریه ادبی گرماس، نظریه پرداز ادبی درباره شخصیت به سبب بررسی کنش براساس سه فعل خواستن، دانستن و توانستن این توانایی را به درام نویس می دهد تا شخصیتی کنشگر خلق کند.
    با انتخاب شخصیت های زن در منطق الطیر و تطبیق آن با نظریه کنشی گرماس، الگویی هدفمند و عملی برای کمک به دارم نویس در خلق شخصیتی کنشگر بدست آمده است. ملاک انتخاب شخصیت ها برای بررسی، وجود سه مولفه خواستن، دانستن و توانستن بوده است که شرایط شخصیت مرکزی شدن زنان منظق الطیر را فراهم می کند.
    براساس نتایج بدست آمده، به طور برجسته حکایت «شیخ صنعان و دختر ترسا» و چند حکایت دیگر را می توان به عنوان یک داستان با ساختار کلاسیک و خطی معرفی کرد که واجد قابلیت شخصیت پردازی دراماتیک می باشند.
    کلیدواژگان: عطار نیشابوری، منطق الطیر، شخصیت های زن، الگوی کنشگری گرماس
  • علی نوری، مجید عزیزی صفحات 183-214
    در بیشتر تعاریفی که تاکنون از شعر شنیده ایم، تخیل محوری ترین عنصر شعری است. و بسیاری معتقدند بدون حضور آن شعری وجود نخواهد داشت.در نگاه اول، عامل اصلی زیبایی، دل انگیزی و اثرگذاری بسیاری از اشعار و حتی ابیات مستقل نیز همین عنصر است؛ اما اگر با دقت به ادوار مختلف شعر فارسی بنگریم، درمی یابیمکه بسیاری از ابیات اثرگذار هر دوره، ابیاتی هستند که بدون تمسک به عناصر خیال انگیز، مخاطبان خاص و عام را تحت تاثیر قرار می دهند. دلایل و عوامل اثرگذاری این ابیات را می توان در دو بخش برونه زبان(شکل) و درونه زبان(محتوا) بررسی کرد. بدین صورت: در برونه زبان عواملی چون موسیقی (وزن عروضی، قافیه و ردیف)، بسامد بالای فعل و جملات کوتاه به اقتضای معنا، شگردهای دستوری ناظر بر تاویل پذیری متن، گزینش واژگان خاص و ارتباط نهفته آن ها و... و در درونه زبان، حس و عاطفه، فضاسازی و صحنه پردازی، سادگی و منطق پذیر بودن معنا، رعایت اقتضای حال، توصیف های اثرگذار، گفت و گو، اندیشه والا و فراگیر، استفاده از زبان عامیانه و قرابت تجربه شاعر با تجربه مخاطبان، درونمایه های خاص و پرمخاطب و جز آن را می توان برشمرد. می توان گفت از بین عناصر شکلی و محتوایی، حس و عاطفه مهم ترین و تعیین کننده ترین نقش را به عهده دارد. عاطفه گاه به تنهایی و گاه با شوربخشیدن به دیگر عناصر صوری و محتوایی، عامل اصلی زیبایی و اثرگذاری این دسته از اشعار و ابیات است که بدون حضور آن، دیگر عناصر تاثیر چندانی نخواهند داشت.
    کلیدواژگان: اثرگذاری، تصویر، حافظ، شکل، محتوا
|
  • N. Emami, M. Tashakori, M. Salehi, A. Keshavarz Pages 1-20
    Regarding the structural similarities of myths and ancient narratives, Joseph Campbell has depicted a single pattern for all stories. In the conclusion of his ideas, he benefited from Jung’s archetype theory and elaborated on his own proposed pattern, the hero’s journey. Although this pattern is subject to change due to the differences in periods and cultures, its foundation is always fixed including stages such as the call to journey, passage through the threshold, test, reward, and Return.
    As the Maneli poem by Nima deals with deep layers of human thought and psyche and employs symbols, it depicts a paragon of the mythological stages of the hero’s journey. The stages of Joseph Campbell’s the hero’s journey pattern is accomplished without any deficiencies in this poem. The hero of this poem, Maneli, accompanies love and achieves a new knowledge of the world in his social and theosophical conduct while passing barriers and tests.In creating the Maneli character, Nima considered his own personal life experiences. In fact, Nima has created Maneli based on his own life pattern and has talked about his own concerns and everyday problems of life in it.
    Keywords: Campbell, Hero's Journey, Nima, Maneli Poem
  • S. Hoseini, M. Farajpour Pages 21-48
    Line breaks is one of the lesser known aspects of music of poetry . The musical intervals AmongThe verse of a poem could be increased If this technique is used properly as well as Fore grounding the language and resonance of musical poetry
    .shafii in His most recent collection of his poems have been widely used this technique.The aim of this study was to investigate the Line breaks in Shafi's poem.By this study was clearly Determined the distribution of these categories are not the same in poem collections .For example,in collection of “dar setayesh e kabootarha” this technique has been used 96 times and as well as used 85 times in “sarve kashmar”This study also revealed the Line breaks have been made with three goals in his poetry. The fore grounding of Syntactic structures, the increase of rhythm of music of poetry, However Some of the line breaks fall among the unites of verse to give poems a particular appearance and to create visual images.
    Keywords: music of poetry, shfii kadkani, line breakes, Hezareye dovom ahoo ye koohi
  • S. Zarghani, M. Gharib, M. Mahdavi Pages 49-76
    As the title suggests, the main subject of our article is the clarifying the role of Sanaee in Persian Qaside evolution; the role that if not more important than his role in Persian Ghazal evoloution, not less important. The scattered researches allusion to this topic but the vacancy of the article that pay to this topic independently was clear. This article is effort in this direction. For this purpose, we assesed his Qaside in two levels: the formal structure and discursive order. The result showed that Naser Khosrow and Sanaee are milestones in development of Persian poetry. We split the Sanee’s Qasedes formly and contently into three groups: Traditional Qasedes, Middle Qasedes and New Qasedes. His committment to the tradition in first groups was high and his innovation in these groups was low. contractly, this ratio in the third group of his Qzasedes was antithical. so we can considered her as inventive poet of mystical poetry.
    Keywords: revolution of Qasede, Sanaee, Poem, literary history
  • B. Shabani Pages 77-96
    The correction of literary and historical texts is one of the valuable works in recent century which has provided the basis for the revival of many classic poetry and prose. This has paved the way for the accessibility of scientific, literary, historical and religious texts for those interested in Iran’s history, literature, and culture.
    The history of Zolgharnain written by Khavari Shirazi, one of these historical texts, is one of the first-hand sources of King Fathali Shah Qajar in which the author has written many of the historical and social events of that period.
    This book is published in two volumes corrected by Naser Afshar containing an introduction by him in which there are around two thousand couplets with different subjects which are of especial importance. In this article, we, first, investigate the defects in the corrected introduction and the text footnotes, then, we attend to the criticism of all the poems’ correction in terms of content, text readability, techniques of correction and writing.
    Keywords: Zolgharnain history, correction, content, text readability, writing
  • M. Alavi Moghadam, A. Sadeghi Manesh Pages 97-116
    This study poses a literary-psychoanalytic theory based on the Freud's opinions. In short, the basis of this theory is based on the answering of this question that whether by a psychoanalytic criticism of Siavash's Story it would be a link between the events in the middle of the story by changing the moral precepts of the Iranian people? With this approach, a modern literary- psychoanalytic theory in line with the above question is raised: Siavash is the victim of a moral transition of Iranian people from the Instinct - based Provisions of the King. A theory that its producers benefit from the psychoanalytic Criticism of Siavash's story as a tool to prove it. Based on this theory, events like Siavash's life and death challenge some parts of beliefs that were embedded in the mind and conscience of the people. The most important of these embedded beliefs in conscience was that King's verdict at any time and order is moral and it was because the provisions of conscience on that time were influenced by royal provisions more than anything, a topic which is challenged during the story of Siavash and prepares a condition of crossing from the king's conscience of Iranian people to the post-royal conscience of Iranian people.
    Keywords: Siavash's story, The Shahnameh of Ferdowsi, Freud, conscience of Iranian people, psychoanalytic critism
  • A.Goli, F. Mohammadi Pages 117-140
    One of the most outstanding characteristics of Hafiz is the inferential relationship that joins two sentences or two hemistiches of a line of verse. This pattern is so commonly used by Hafiz that it can be considered the stylistic feature of his poetry. This structural pattern is sometimes made of two independent sentences and sometimes of one compound sentence; one of the sentences acts as a premise or cause for the other sentence which is the inference made based on the premise. In this paper, we try to show in what form the premise and inference appear (Imperative, Interrogative, Informative, ...), what the order of their appearance is and what changes occur if the premise and inference shift their positions.
    Keywords: inferential, sentence, Hafiz, structure, poem, conclusion
  • B.Mehri Pages 141-166
    because of some of the major problems in the freudian psychoanalysis as well as psychoanalysis criticism, for example Intense individualized and reduced , this theory was criticized by many psychologists and critics.
    french post-structuralize philosopher and psychoanalyst, Jacques Lacan, to the amendment the contradictions, put against all a new approach, to these Freud findings and upgraded The psychoanalysis of restricting bottleneck of Individual to the scope a community and established order.
    This article tries to At the same time the major role of the father / law in identification of the subject represent different reading from The passage of these ideas, different reading and interpretation of the open text of Rostam and Esfandiar threnode to readers and through its expose Internal contradictions and illusory like of The legislator's father (Goshtasb is a example for it In this story) about sense of pleasure abduction and transfer this feeling to the subject until Finally reload hidden aspects and the main causes of its from new comment.
    Keywords: Criticism, Esfandiar, Father, lack, Lacan, Rostam
  • S. Mirghaderi, E. Zivar Alam Pages 167-182
    Dramatic adaption of Persian old texts is one of playwrights’ concerns. Mantegh-o-Teyr as one of this text has been liked for adaption. But these plays are lack of characterization and dramatic action because of different between Persian and west literature.
    Using Greimas’s theory about action of character basis on three factor: wanting, knowing and ability, can be approach to create an activist character and adapt form texts like Mantegh-o-Teyr.
    In this paper, it has been selected those female characters that can be classified at Greimas’s theory. In Mantegh-o-Teyr, there are a little women that can be a heroine in a play, but it needs a dramatic pattern that is based on Greimas’s theory.
    As results of this paper, a few tales of Mantegh-o-teyr like sheik sanaan and Christian girl can been recommended as a story whit classical and lineal structure and other tales are lack of dramatic aspects like characterization. Hence, Christian girl is most important character in this significant book of Persian literature and other characters have mainly mannish attributes and they are non-storied.
    Keywords: Atar Neyshaburi, Manteghoteyr, women characters, Characterization
  • A.Nouri, M. Azizi Pages 183-214
    Imaginations in the most of definitions which have heard before, is the mostaxialelement; and many people believe that there isn’t any poem withoutit. In the first vision, as if this element is the Couse of attractiveness and affection of some poems and nondependent couplets. But if we see exactly to different periods of Persian poetry, we find that many of effective couplets of any period are couplets that affect ongeneral and specific addressees, without using imageries. Thehesitating problem is that what conditions and reasons in this kind of verses, cause to affection and eternity of them.we can divide causes and reasons of this couplets effectiveness to two sides of external (form) and internal (content) of language;in external dimension of language, causes (element) such as music (prosodic rhythm, rhyme andetc.), high frequent of verb,short sentences, relative to conditions and situations, grammaticalfigures (technics)which connected to hermeneutics of text,diction of special words, their hide connection,using of public language, andetc. And in internal side we can count, sensationand affection, atmosphere and scene, plainness and logicality of meaning, notice to the situation needs, effective descriptions,dialog, vast and extreme thought, closeness of the poet experience to the addressees’experiences, special and rich of addresseethemes and etc.
    We can tell that from formal and contentelements, thataffection has the most important and determiner role. Affection is, in aloneness and with the other elements, the main factor of effecting of these kind of verses, and withoutit, the other elementshaven’t so affection.
    Keywords: Aff ection, Imagination, Hafiz, form, content